Dat stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je iets niet kunt. Dat je alles perfect moet doen en geen fouten mag maken. Of dat de wereld een plek is vol gevaren. Het zijn belemmerende overtuigingen: gedachten die ons tegenhouden om te zijn wie we willen zijn en om onze dromen en verlangens na te jagen. Ze vormen de bril waardoor je naar de wereld kijkt: jouw eigen waarheid. En dat is nu precies waar het mis gaat: Het feit dat je iets denkt, maakt het nog geen waarheid!
Op onderzoek uit in mijn gedachten
Een paar weken geleden was ik boos. Erg boos. Ik voelde me boos en ik deed ook boos. Tegen de kinderen, tegen Chris, en tegen mezelf. Het gekke was alleen: er was geen duidelijke reden voor mijn boosheid. Niemand had me iets misdaan, er was geen ruzie of wat dan ook. Ok, ik was moe en kon eerst nog wat hormonen de schuld geven, maar de boosheid bleef.
Inmiddels heb ik geleerd om op dit soort momenten even uit te zoomen. Om mezelf van een afstandje te bekijken, en op onderzoek uit te gaan. Welke gedachten had ik eigenlijk allemaal, die ten grondslag konden liggen aan mijn boosheid? Ik hoefde niet lang te graven naar een verklaring. Eigenlijk lag het er best dik bovenop, zelfs.
![](https://static.wixstatic.com/media/1064de_0a137f7970544c8dabbc3b1a4fcd6e01~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/1064de_0a137f7970544c8dabbc3b1a4fcd6e01~mv2.jpg)
We zijn momenteel aan het klussen. De dagen zijn druk, met veel troep in huis en stank van de verf. En intussen loopt het huishouden gewoon door. Weinig tijd dus voor de dingen die ik graag voor mezelf wil doen om mijn bedrijf op de rit te krijgen. En precies daar ontdekte ik een joekel van een belemmerende overtuiging: “Ik ben pas wat waard als ik werk en goed verdien”.
Midden in de klustroep, kon ik me even niet op richten op werk en inkomen, waarop ik mezelf vervolgens onbewust vertelde dat ik... waardeloos ben. Au! Dát maakte me zo boos! Pas toen ik uitzoomde, kon ik zien wat ik mezelf vertelde en zomaar als waarheid aannam.
Hoe komen belemmerende overtuigingen tot stand?
Belemmerende overtuigingen hebben hun oorsprong in onze ervaringen en emoties. Bijvoorbeeld in onze opvoeding. Stel dat je vader je vaak vertelde dat als je voor een dubbeltje geboren bent, je nooit een kwartje zult worden. Zo'n overtuiging kan wortel schieten, en in je volwassen bestaan veroorzaken dat je niet om salarisverhoging vraagt bij je baas. Misschien begin je niet aan het trainen voor een marathon, omdat de badmeester een keer zei dat je slappe benen hebt en je dat onbewust nog steeds gelooft.
De media spelen ook een rol. We denken bijvoorbeeld massaal dat we te dik zijn, omdat we onszelf spiegelen aan Photoshop-dunne mensen.
En soms maak je iets mee waardoor je ergens van overtuigd raakt. Misschien ben je een keer ernstig ziek geweest en heb je daardoor de overtuiging dat je lichaam niet te vertrouwen is.
Postbus 51
Mijn overtuiging “Ik ben pas wat waard als ik werk en goed verdien” komt uit mijn jeugd. Meisjes werden om de oren geslagen met de Postbus 51-slogan "een slimme meid is op haar toekomst voorbereid". Als meisje moest je vooral je best doen en studeren om net als de jongens een carrière te kunnen hebben. In mijn hoofd werd dit: je bent pas geslaagd als je die carrière en (financiële) onafhankelijkheid hebt. En op dit moment ben ik thuis met de kinderen. Ben ik daarmee waardeloos? Natuurlijk niet! Maar intussen vertelde ik mezelf dat wél.
Voorbeelden van belemmerende overtuigingen
Overtuigingen kunnen dus bijvoorbeeld gaan over je lichaam en je gezondheid. Maar ook over geld en succes, of over (zelf)liefde en relaties. Ik zet wat voorbeelden op een rijtje.
GEZONDHEID
Ik ben zwak
Mijn lichaam is niet te vertrouwen
Het is oneerlijk dat ik deze ziekte heb
SUCCES
Ik ben te oud om nog voor mezelf te beginnen
Ik ben pas wat waard als ik een goede baan heb
Ik kan pas iemand worden als ik hoog opgeleid ben
GELD
Mijn werk maken van wat ik graag doe is niet realistisch
Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje
In dit vak valt niets te verdienen
Mensen met geld zijn slecht
(ZELF)LIEFDE
Als ik mijn emoties laat zien, ben ik zwak
Ik ben pas goed genoeg als ik alles onder controle heb
Om hulp vragen heeft geen zin, ik moet alles alleen doen
Ik kan geen partner krijgen, want ik ben niet mooi genoeg
Buig je belemmerende overtuigingen in 6 stappen om naar helpende gedachten
Je kunt je belemmerende overtuigingen ombuigen tot positieve, helpende gedachten. Het vergt tijd, aandacht en oefening, maar het werkt. Pak er pen en papier bij, en je kunt aan de slag! Voor alle denkers onder jullie die graag dingen in hun hoofd doen: werk het niet alleen uit in je gedachten, maar schrijf het echt op. Om het uit je hoofd op papier te zetten, werkt heel krachtig!
Stap 1. Stop met het klakkeloos aannemen dat je gedachten de waarheid zijn.
Wat je denkt is alleen jouw bril waarmee je de wereld bekijkt. Zet die bril eens af, en bevraag je gedachten. Ik vind het zelf fijn om mezelf de vier vragen van Byron Katie te stellen. Deze vragen zijn:
1. is het waar?
2. weet je echt heel zeker dat het waar is?
3. wie ben je als je deze gedachte gelooft?
4. wie zou je zijn zonder deze gedachte?
Stap 2. Maak een lijst van je belemmerende overtuigingen.
Schrijf op een leeg blaadje wat je graag wilt, en welke negatieve gedachte (‘maar dat kan niet want…) er dan in je op komt. Schrijf ze onder elkaar op, met een witregel er tussen.
Stap 3. Probeer dan eens na te gaan waar deze overtuigingen vandaan zouden kunnen komen.
Oftewel: wat heb je meegemaakt? Wat heb je van je ouders geleerd? Ben je vroeger om een bepaalde reden gepest? Wat zei je meester vaak tegen je? Wat kreeg je mee vanuit een geloofsovertuiging?
Stap 4. Tijd om je beperkende overtuigingen te gaan ombuigen.
Leg een tweede blad rechts naast je lijst met belemmerende overtuigingen. Bedenk nu voor elke negatieve overtuiging een helpende gedachte die je er voor in de plaats kunt zetten. Staat er bijvoorbeeld links “ik ben niet mooi genoeg om een partner te krijgen”, dan schrijf je rechts bijvoorbeeld ‘ik ben het waard om geliefd te worden’. Mijn eigen “Ik ben pas wat waard als ik goed verdien” wordt "Wat ik doe is belangrijk". Dit doe je voor de hele lijst.
Stap 5. De nieuwe overtuigingen die je hebt opgeschreven ga je nu in je systeem brengen!
Je kunt dit bijvoorbeeld doen met affirmaties: het herhalen van de nieuwe, positieve gedachten. Zorg er voor dat het een gedachte is die zo geformuleerd is, dat jij het ook echt op een positieve manier voelt. Als je zo'n affirmatie herhaalt terwijl je een fysieke beweging maakt, maakt dat ze nog krachtiger. Ik doe het bijvoorbeeld graag tijdens het hardlopen. Visualiseren werkt ook super goed: sluit je ogen en zie voor je en voel alvast wie, hoe en waar je bent met de nieuwe gedachte.
Stap 6. Last but not least: kom in actie.
Zolang je in je comfortzone blijft zitten, zal er niets veranderen. Je zult echt in actie moeten komen! Wil je die loonsverhoging? Stap dan op je baas af en vraag er om! Wil je die marathon lopen? Begin met trainen en kijk hoe ver je komt! Wil je die leuke partner? Schrijf je in op die datingsite! Zonder in beweging te komen, verandert er niets. En wat heb je te verliezen? (...en als daar een belemmerend antwoord op komt, stel jezelf dan de vier vragen van Byron Katie ;-) )
Als je het leuk vindt om te reageren op deze blog, kun je hieronder een berichtje achterlaten. Doe je dat als "gast" zonder in te loggen, zet dan even je naam in je bericht, dat vind ik leuk!
Lieve Gerlant, zo herkenbaar dit alles. Feminisme is leuk maar Moeder zijn en voor de Toekomst zorgen met al je liefde en aandacht is een ondergeschoven kindje...letterlijk. Ik ben voor meer respect voor Moederen. Das namelijk niet niks. En superpunten voor Zelfinzicht en aanpakken die handel!
Hoi Gerlant,
Wat leuk om je tips te lezen !
Zelf heb ik een positieve ervaring met Luuk van Es.
Ben jij ook bekend met hem?
Gr Thelma